Lønner det seg å reparere?

 

«Staselig gammel veggklokke til salgs. Den har gått uten rens i 50 år, og nå stopper den hver halvtime. Bare en bagatell».

Hvis man skal kjøpe bil eller båt spør man etter serviceintervall og oljeskift. Alt som er gammelt regner man med utgifter på. Men klokker skal tikke og gå døgnet rundt – i tiår etter tiår. Det er gøy å leke med tall, og et gjennomsnitts veggur tikker sånn omtrentlig 120 000 ganger i døgnet, og minuttviseren gjør 8760 runder i løpet av et år. Joda, det blir slitt.

For å starte med det enkleste: Det «lønner seg» så godt som aldri å reparere en gammel «noe som helst». Enten vi snakker om en gammel folkevognboble, fiskeskøyte eller bestefarsklokke vil prisen for restaurering nesten uten unntak være høyere enn salgsprisen. Men affeksjon og minner og vissheten om at man tar vare på noe som ellers forsvinner for alltid kan ikke måles i kroner og øre.

Har klokka vært i familien i lang tid er det enklere å bestemme seg. Da teller affeksjonsverdien.  Men hvis du skal kjøpe brukt så sjekk  kasse, glass, visere,  urskive, lodd og pendel. Hvis klokka er komplett og pen, og du har lyst på den, så regn med 8 – 10 000,- for restaurering av et veggursverk.

Gulvur kan være så mangt. De har som oftest tunge lodd, så de stopper ikke om oljen tørker.  Spør først, eller ta høyde for at en restaurering vil koste fra 12 000;- kroner og oppover.

Urverk nyere enn 1970 skal du ikke kjøpe brukt i det hele tatt før du har tatt en telefon til ossHer kan du lese mer om det.